Història del Karate Shito-Ryu


HISTÒRIA

Ke
nwa Mabuni, fundador de l'estil Shito-Ryu, va néixer el 14 de novembre de 1889 a Shuri, Okinawa. Pertanyia a la 17a generació d'una cèlebre família de samurais anomenada "Onigusuki".
 
Va començar la pràctica del Karate a l'edat de 13 anys amb Anko Itosu, mestre de l'estil Shuri-Te, que es caracteritza per ser un estil ràpid i utilitzar posicions naturals. Durant el seu entrenament va fer amistat amb Choyun Miyagui, qui més tard va fundar l'estil Goju-Ryu. Miyagi el va presentar al mestre Kanryo Higaonna, qui el va instruir en l'estil Naha-Te, caracteritzat per ser un estil dur que utilitza posicions més estables. Mabuni també va ser alumne de Kobudo amb el mestre Sakumoto.
 
A l'illa d'Okinawa Mabuni va ensenyar Karate a la policia i va efectuar nombrosos viatges al Japó amb la finalitat de difondre'l. Finalment va fixar la seva residència a la ciutat japonesa d'Osaka, on va impartir classes a la Universitat i al cos de policia.
 
L'any 1934 va obrir la seva primera escola, també a Osaka. Entre els seus més prestigiosos alumnes, podem destacar del període d'Okinawa a Kenzo Mabuni, Kensei Kaneshiro i Teruo Hayashi; mentre que del període del Japó destaquen Kenei Mabuni, M. Tsujikawa, Tomoyori Watanabe, Ryushu Sakagami, Manzo Iwata i Chojiru Tani. Finalment Mabuni va morir l'any 1952, als 63 anys d'edat.
 
Kenwa Mabuni va publicar nombrosos articles en revistes especialitzades, així com diversos llibres tècnics.
                                  
 
D'entre els seus alumnes cal destacar el seu fill, Kenzo Mabuni, qui va ser mestre del Soke Del Saito, president de la Traditional Karate-Do Federation International (TKFI).
 
La missió de la TKFI és la difussió del Karate, en un sentit ampli, tant tècnic com espiritual i filosòfic, mantenint sempre la seva essència tradicional. Aquesta essència implica que el practicant de Karate mai ha d'albergar una actitud bel·licosa, sinó que ha de considerar el karate com un mitjà per a l'evolució personal mitjançant tècniques físiques.